Close Navigation
The GlaxoSmithKline Centre for Sustainable Chemistry

Project Type: Science & Research

Client: University of Nottingham

Value: £15.5 million

Location: Nottingham

The new GlaxoSmithKline Centre for Sustainable Chemistry provides unrivalled facilities for chemistry. The focus on sustainability is reflected in the building itself, which incorporates the latest technologies to allow it to be carbon neutral over its lifetime.

The laboratory provides a focal point for forging strategic partnerships with other institutions and the UK pharmaceutical industry and creates a global hub to attract post-doctoral and visiting researchers wishing to develop expertise in sustainable chemistry, supporting both the university’s and GSK’s commitment to develop international talent.

High standards of construction and Site Management have had to be attained in order to achieve both LEED ‘Platinum’ and BREEAM ‘Outstanding’ status.

The centre comprises:

  • Carbon neutral laboratory space
  • Modular off-site manufacturing
  • An extensive PV array and CHP
  • Wind driven natural ventilation
  • Wild-flower blanket roof
  • Timber Glulam and CLT construction
  • Net exporter of energy

Role and Responsibility

Full architectural, landscape and interior design service. RIBA Stages 1-6 inclusive. Novated at Stage 4.

Find out more

Contact Fairhursts to find out more about this project.

Contact Us
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×