Close Navigation
Project Atria

Project Type: Science & Research

Client: University of Cambridge

Value: £45 million

Location: Cambridge

Project Atria will provide space for approximately 22 Principal Investigators and 250 researchers.

Interaction and development between departments is an essential requirement of the Institute with formal teaching, group learning, breakout and social areas required to create hub space that encourages diverse working and cross pollination of ideas. The educational element will serve Papworth and the Institute and be accessible for training to other Institutes on the BioMedical Campus.

The external materials palette proposes the use of light bronze anodised finished, vertically orientated aluminium cladding panels. These will create varying light patterns on the facades dependent on the location of the viewer and the orientation of the sun.

The use of 300 wide flat panels in a vertical orientation will create the impression of a smooth curve without the associated cost of bespoke curved panels.

The centre comprises:

  • State of the art research laboratories for cell, molecular and translational research
  • The relocated Cardiovascular Epidemiology Unit
  • Genetics and functional genomics groups
  • A multi-purpose 10 bed Clinical Research Facility
  • High throughput Omics laboratories and tissue banking
  • A platelet laboratory

Role and Responsibility

Full architectural and interior design services. RIBA Stages 1 – 3.5 (current position).

Find out more

Contact Fairhursts to find out more about this project.

Contact Us
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now